Приложението за електронни административни услуги Digital Sofia на Столична община ще

...
Приложението за електронни административни услуги Digital Sofia на Столична община ще
Коментари Харесай

Столична община пуска електронно гише до края на месеца

Приложението за електронни административни услуги Digital Sofia на Столична община ще бъде интензивно до края на месеца. Това разгласи Никола Барбутов, зам.-кметът в направление „ Европейски политики, интернационална активност и туризъм “, по време на събитие в столицата, проведено от „ Градът Медия Груп “.

Digital Sofia би трябвало да стане интензивно до края на месеца. Чрез него ще може да се сменя адресна регистрация, да се заплащат всички административни такси. Първоначално ще е интензивно единствено за физически лица, само че в бъдеще ще стане и за юридически “, изясни Барбутов.

В момента е оповестена демо версия на приложението, от която се вижда, че наборът от услуги, които ще се оферират, след формалното пускане на приложението, включва още платено паркиране, инспекция на санкции към КАТ, информация за поправки и повреди, както и за зарядните станции, които са налични на територията на Столична община.


Дигитален двойник на града
Барбутов показа още, че Столична община интензивно работи и по основаването на цифров двойник на града. Идеята е всичко в столицата – от мостове и булеварди до дупки по пътищата и пътните знаци – да има своя цифрова имитация. По този метод ще се даде опция за по-лесно обмисляне от страна на вложителите.

Започнахме с цялата пътна и транспортна инфраструктура. Това е дълъг развой, който ще отнеме година, година и половина. “

За цифров двойник на града се приказва от години. Институтът, който се е заел с тази задача, е GATE. Toй започва активност през 2019 година, а през 2021 година беше направена и първа копка на постройката в София, в която се обитава.
Започна градежът на хай-тек постройката на института GATE в София
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР